Nákupný zoznam

Ako využiť ocot v domácnosti, tu je 10 nápadov na využitie octu nielen v kuchyni

10.08.2021 | Autor: Slávka

Neoceniteľný pomocník nielen pri varení, ale aj v celej kuchyni. Na čo všetko môžete využiť obyčajný ocot.

Ocot a jeho využitie v domácnosti. Foto - ilustračné pixabay.com

Každá gazdinka má vo svojej špajze ocot. Je neodmysliteľnou súčasťou zálievky na šalát, využíva sa pri dochucovaní rôznych pokrmov, najmä mliečnych.

V letnom období sa ho spotrebujú litre pri príprave zaváraných uhoriek v sladko-kyslom náleve, no aj kapusty, kapustovo-uhorkového šalátu, feferónok, mladej kukurice či cibuľky, bulharského šalátu a podobne.

Ako využit ocot v domácnosti

Ocot však ani zďaleka neplní len funkciu okysľovania jedla a konzervovania zeleniny. Je nenahraditeľným a pomerne lacným prostriedkom na dezinfekciu v kuchyni, odstraňovanie vodného kameňa aj zápachu, leštenie nábytku, navyše tiež zbavuje plesní, odmasťuje, čistí povrchy.

Ocot vznikol náhodou Tak, ako mnoho iných užitočných vecí, aj ocot vznikol úplnou náhodou v dávnych časoch zvetraním skazeného vína.

Proces jeho výroby opísali už Sumeri. Ľudia postupne zistili, že  nejde o tekutinu, ktorú treba vyliať, práve naopak.

Skúšali, ako ho možno všestranne využiť. Kuchynský ocot, to je z chemického hľadiska 6 až 10 percentný roztok kyseliny octovej, ktorý sa získava výlučne biotechnologickým postupom.

Druhy octu

Na trhu v súčasnosti existuje viacero druhov octu (podľa toho, z akej suroviny pochádza):

  • jablkový,
  • hroznový,
  • jačmenný,
  • ryžový,
  • melasový,
  • z cukrovej trstiny.

Ocot však výborne poslúži aj pri všestrannom čistení rôznych povrchov vrátane chladničky, televízora, počítača, tlačiarne, mikrovlnky, kuchynského robota a iných spotrebičov. Zbavíte sa vďaka nemu mastných fľakov, predmety budú dezinfikované a lesklé ako nové; dlhšie vydržia bez prachu či plesní, ale aj nebezpečných baktérií.

Veľmi účinný je ocot pri čistení kuchynských odtokov. Poslúži tiež ako dezinfekcia nožov a drevených dosiek po krájaní surového mäsa.

Ocot pomáha oblečeniu aj pračke

Tu ani zďaleka sila obyčajného octu nekončí. Ak vám na oblečení zostali škvrny po deodorante, hrdze či potu, odstránite ich neriedeným octom a klasicky operiete v pračke.

Z oblečenia navyše vytiahne aj zápach. Pračke zas pomôže odstránením usadeného vodného kameňa. Tento malý zázrak rovnako tak dobre poslúži pri odstránení zápachu po spálenom jedle v kuchyni. Treba len nechať nádobu s octom na stole a zakrátko je zápach preč.

Blahodarné účinky octu na človeka

Overenou metódou ako dostať preč zápach z vlastných úst, napríklad cesnakový, je tiež ocot. Stačí si vypláchnuť ústnu dutinu teplou vodou zmiešanou s trochou octu.

Na človeka má ocot ďalšie blahodarné účinky. Po opaľovaní, poštípaní hmyzom alebo popŕhlení si pokožku jemne potrite octom a svrbenie je preč. No rovnako tak sa odporúča aj pri hojení modrín či problémoch s plesňami na nohách.

V neposlednom rade je ocot účinný aj ako kloktadlo pri bolestiach hrdla, avšak v kombinácii so soľou a vodou. Ak si dáte jablčný ocot do jablkového džúsu, zbavíte sa zas páleniu záhy.

Prečítajte si aj ako doma sa rodí karamel - neskutočne dobrý

Všestranné využitie octu

  • dezinfekcia
  • odstránenie vodného kameňa
  • čistenie a lesk spotrebičov
  • odmasťovanie odstránenie škvŕn
  • odstránenie zápachu
  • kloktadlo pri bolesti hrdla
  • prostriedok proti svrbeniu po poštípaní a popŕhlení
  • upokojuje opálenú pokožku
  • liek na hojenie modrín či problémy s plesňami na nohách
  • pomoc pri pálení záhy
    Ako využiť ocot v domácnosti, tu je 10 nápadov na využitie octu nielen v kuchyni

    Ako octom vyčistiť kavnicu

    Azda najznámejším účinkom kuchynského octu je odstraňovanie vodného kameňa. Tak napríklad pomocou octu hravo a bez námahy vyčistíte rýchlovarnú kanvicu.

    Poradíme, ako na to:

    1. Na kanvicu stačí ocot

    Na silne zanesenú kanvicu netreba skúšať žiadne chemikálie, stačí ocot a voda.

    2. Nalejeme ocot a doplníme vodu

    Asi do jednej tretiny nalejeme ocot a zvyšok doplníme vodou.

    3. Necháme prevrieť a vypláchneme

    Kanvicu zapneme a necháme jej obsah prevrieť. Tekutinu nevylievame hneď, dáme jej ešte čas chvíľu pôsobiť. Potom dôkladne vypláchneme a kanvicu máme ako novú.

    Článok vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik

    Prihláste sa na náš newsletter

    A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

    Všetky recepty

    Podobné recepty

    Najnovšie jedlá a koláče