Ocot a jeho využitie v domácnosti. Foto - ilustračné pixabay.com
Každá gazdinka má vo svojej špajze ocot. Je neodmysliteľnou súčasťou zálievky na šalát, využíva sa pri dochucovaní rôznych pokrmov, najmä mliečnych.
V letnom období sa ho spotrebujú litre pri príprave zaváraných uhoriek v sladko-kyslom náleve, no aj kapusty, kapustovo-uhorkového šalátu, feferónok, mladej kukurice či cibuľky, bulharského šalátu a podobne.
Ocot však ani zďaleka neplní len funkciu okysľovania jedla a konzervovania zeleniny. Je nenahraditeľným a pomerne lacným prostriedkom na dezinfekciu v kuchyni, odstraňovanie vodného kameňa aj zápachu, leštenie nábytku, navyše tiež zbavuje plesní, odmasťuje, čistí povrchy.
Ocot vznikol náhodou Tak, ako mnoho iných užitočných vecí, aj ocot vznikol úplnou náhodou v dávnych časoch zvetraním skazeného vína.
Proces jeho výroby opísali už Sumeri. Ľudia postupne zistili, že nejde o tekutinu, ktorú treba vyliať, práve naopak.
Skúšali, ako ho možno všestranne využiť. Kuchynský ocot, to je z chemického hľadiska 6 až 10 percentný roztok kyseliny octovej, ktorý sa získava výlučne biotechnologickým postupom.
Na trhu v súčasnosti existuje viacero druhov octu (podľa toho, z akej suroviny pochádza):
Ocot však výborne poslúži aj pri všestrannom čistení rôznych povrchov vrátane chladničky, televízora, počítača, tlačiarne, mikrovlnky, kuchynského robota a iných spotrebičov. Zbavíte sa vďaka nemu mastných fľakov, predmety budú dezinfikované a lesklé ako nové; dlhšie vydržia bez prachu či plesní, ale aj nebezpečných baktérií.
Veľmi účinný je ocot pri čistení kuchynských odtokov. Poslúži tiež ako dezinfekcia nožov a drevených dosiek po krájaní surového mäsa.
Ocot pomáha oblečeniu aj pračke
Tu ani zďaleka sila obyčajného octu nekončí. Ak vám na oblečení zostali škvrny po deodorante, hrdze či potu, odstránite ich neriedeným octom a klasicky operiete v pračke.
Z oblečenia navyše vytiahne aj zápach. Pračke zas pomôže odstránením usadeného vodného kameňa. Tento malý zázrak rovnako tak dobre poslúži pri odstránení zápachu po spálenom jedle v kuchyni. Treba len nechať nádobu s octom na stole a zakrátko je zápach preč.
Overenou metódou ako dostať preč zápach z vlastných úst, napríklad cesnakový, je tiež ocot. Stačí si vypláchnuť ústnu dutinu teplou vodou zmiešanou s trochou octu.
Na človeka má ocot ďalšie blahodarné účinky. Po opaľovaní, poštípaní hmyzom alebo popŕhlení si pokožku jemne potrite octom a svrbenie je preč. No rovnako tak sa odporúča aj pri hojení modrín či problémoch s plesňami na nohách.
V neposlednom rade je ocot účinný aj ako kloktadlo pri bolestiach hrdla, avšak v kombinácii so soľou a vodou. Ak si dáte jablčný ocot do jablkového džúsu, zbavíte sa zas páleniu záhy.
Prečítajte si aj ako doma sa rodí karamel - neskutočne dobrý
Azda najznámejším účinkom kuchynského octu je odstraňovanie vodného kameňa. Tak napríklad pomocou octu hravo a bez námahy vyčistíte rýchlovarnú kanvicu.
Poradíme, ako na to:
Na silne zanesenú kanvicu netreba skúšať žiadne chemikálie, stačí ocot a voda.
Asi do jednej tretiny nalejeme ocot a zvyšok doplníme vodou.
Kanvicu zapneme a necháme jej obsah prevrieť. Tekutinu nevylievame hneď, dáme jej ešte čas chvíľu pôsobiť. Potom dôkladne vypláchneme a kanvicu máme ako novú.
Článok vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.