AMC
Nákupný zoznam

Najlepšia varená kukurica, recept ako dlho sa varí kukurica

17.09.2021 | Autor: Slávka

Máte chuť na krásne žltú, sladučkú a voňavú spomienku na leto. Poďte si s nami pripraviť doma varenú kukuricu.

Ako dlho sa varí domáca varená kukurica. Foto - Slávka

Máte chuť na krásne žltú, sladučkú a voňavú spomienku na leto. Poďte si s nami pripraviť doma varenú kukuricu.

Najlepšia varená kukurica

Čo iné sa viac hodí ku krásnym slnečným dňom než žiarivá žltá v podobe varenej kukurice? Ešte aj začiatkom septembra je počasie tak príjemné, že sa zdá, že pokračuje leto. Prečo si teda nepripraviť doma varenú kukuricu, presne takú, akú bolo dostať na kúpaliskách, festivaloch či rôznych letných podujatiach.

Okrem farby očarí aj úžasná sladká chuť a vôňa tejto pochúťky. Samozrejme, záleží, aký druh kukurice máte, ideálna na vrenie je lahôdková cukrová kukurica, má jemne žltú farbu.

Pozor na takú, ktorá sa nazýva kŕmna – býva dlho tvrdá a nie je veľmi vhodná na konzumáciu. Najchutnejšia je samozrejme tá, ktorá vám vyrástla v záhrade, no ak nemáte tú možnosť, nič sa nedeje. Dnes už je možné kúpiť kvalitné klasy aj v obchode či na rôznych farmách.

Ako dlho sa varí kukurica

Ako si teda kukuricu správne pripraviť? Ako dlho ju variť? Čo všetko je dôležité? Ak by ste si narýchlo prečítali rôzne recepty, zistili by ste, že variť ju stačí vo vode 10 minút. No nie je to celkom tak.

Záleží totiž od druhu kukurice, no ešte dôležitejšie je, ako stará kukurica je. Menej zrelá kukurica má bledšie zrná, stačí ju variť menej.

Staršia je pevnejšia, tú treba aj 15 či 20 minút. Jediný odporúčaný trik je pichnúť do zrniek kukurice počas varenia vidličkou, vďaka čomu ľahko zistíme, či už je mäkká. 

Krátky recept ako doma vo vode uvariť kukuricu je nižšie.

Vo vode uvarená kukurica nemusí byť určená len na okamžité zjedenie. Ak si kukuricu pripravíte kedykoľvek počas roka, pokojne ju použite aj do polievok, ako doplnok do šťavy k mäsu či do rôznych šalátov vrátane zemiakového majonézového.

Niečo pre naše zdravie

  • Kukurica nielenže dobre chutí, má aj množstvo zdraviu prospešných látok.
  • Ide o bezlepkovú obilninu, ktorá je bohatá na vitamíny skupiny B, prospešné pre nervovú sústavu, no tiež fungovanie metabolizmu.
  • Potom sú to vitamíny A a E, ktoré sú dobré pre zdravú pleť bez vrások.
  • Z minerálnych látok sú zastúpené najmä fosfor, draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, mangán či selén. Kukurica obsahuje 86 kalórií na 100g, dokáže na dlhú dobu zasýtiť. Má tiež veľa vlákniny, vitamínov a antioxidantov, ktoré nám pomáhajú zostať zdraví a posilňujú imunitu.

Tak smelo do toho, pustite sa do varenia kukurice aj doma, nie je to nič zložité.

    Najlepšia varená kukurica, recept ako dlho sa varí kukurica

    Jednoduchý recept ako uvariť kukuricu

    1. Kukuricu dáme variť

    Olúpanú kukuricu vložíme do veľkého priestranného hrnca. Zalejeme vodou a privedieme do varu. 

    2. Soliť až uvarenú

    Soliť sa neodporúča. Varíme 10 – 15 – až 20 minút v závislosti od zrelosti kukurice.

    3. Podávame prípadne s malom a bylinkami

    Kukuricu vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť. Kto má rád, môže si ju teraz osoliť. Prípadne si pridať maslo alebo aj v kombinácii s bylinkami.

    Ďalšie postupy ako pripraviť kukuricu

    • Existujú však aj ďalšie postupy a spôsoby prípravy: grilovaná kukurica na rošte alebo v alobale. Môžeme zvoliť kombináciu s cesnakom či rôznymi koreninami alebo bylinkami.
    • Veľmi obľúbeným spôsobom prípravy je aj kukurica na pare. Treba ale vlastniť parný hrniec. Takto sa pripravuje maximálne 20-25 minút.

    Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik

    Prihláste sa na náš newsletter

    A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

    Všetky recepty

    Podobné recepty