Ako dlho sa varí domáca varená kukurica. Foto - Slávka
Máte chuť na krásne žltú, sladučkú a voňavú spomienku na leto. Poďte si s nami pripraviť doma varenú kukuricu.
Čo iné sa viac hodí ku krásnym slnečným dňom než žiarivá žltá v podobe varenej kukurice? Ešte aj začiatkom septembra je počasie tak príjemné, že sa zdá, že pokračuje leto. Prečo si teda nepripraviť doma varenú kukuricu, presne takú, akú bolo dostať na kúpaliskách, festivaloch či rôznych letných podujatiach.
Okrem farby očarí aj úžasná sladká chuť a vôňa tejto pochúťky. Samozrejme, záleží, aký druh kukurice máte, ideálna na vrenie je lahôdková cukrová kukurica, má jemne žltú farbu.
Pozor na takú, ktorá sa nazýva kŕmna – býva dlho tvrdá a nie je veľmi vhodná na konzumáciu. Najchutnejšia je samozrejme tá, ktorá vám vyrástla v záhrade, no ak nemáte tú možnosť, nič sa nedeje. Dnes už je možné kúpiť kvalitné klasy aj v obchode či na rôznych farmách.
Ako si teda kukuricu správne pripraviť? Ako dlho ju variť? Čo všetko je dôležité? Ak by ste si narýchlo prečítali rôzne recepty, zistili by ste, že variť ju stačí vo vode 10 minút. No nie je to celkom tak.
Záleží totiž od druhu kukurice, no ešte dôležitejšie je, ako stará kukurica je. Menej zrelá kukurica má bledšie zrná, stačí ju variť menej.
Staršia je pevnejšia, tú treba aj 15 či 20 minút. Jediný odporúčaný trik je pichnúť do zrniek kukurice počas varenia vidličkou, vďaka čomu ľahko zistíme, či už je mäkká.
Krátky recept ako doma vo vode uvariť kukuricu je nižšie.
Vo vode uvarená kukurica nemusí byť určená len na okamžité zjedenie. Ak si kukuricu pripravíte kedykoľvek počas roka, pokojne ju použite aj do polievok, ako doplnok do šťavy k mäsu či do rôznych šalátov vrátane zemiakového majonézového.
Tak smelo do toho, pustite sa do varenia kukurice aj doma, nie je to nič zložité.
1. Kukuricu dáme variť
Olúpanú kukuricu vložíme do veľkého priestranného hrnca. Zalejeme vodou a privedieme do varu.
2. Soliť až uvarenú
Soliť sa neodporúča. Varíme 10 – 15 – až 20 minút v závislosti od zrelosti kukurice.
3. Podávame prípadne s malom a bylinkami
Kukuricu vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť. Kto má rád, môže si ju teraz osoliť. Prípadne si pridať maslo alebo aj v kombinácii s bylinkami.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Krémová šampiňónová polievka je jednoduchá súčasť kuchyne v každej domácnosti. Chuť našej krémovej šampiňónovej polievky vám spríjemní deň.
Výborný pizza závin z kysnutého cesta, ktorý sa hodí na obed, večeru či desiatu do školy.
Zapečená tortilla plnená bešamelovou omáčkou s mäsom. Overený recept webu DobráKuchyňa.sk.
Fašírky z diviny podľa originálneho receptu skúseného poľovníka sú skutočná deliakatesa. Nezameniteľná chuť divinových fašírok stojí za všetku námahu.
Ten najlepší tradičný podplamenník podľa originálneho receptu. Stáročia overená chuť skvelého podplamenníku.
Recept na najlepší makový, alebo tvarohový kysnutý závin od babičky. Overený recept webu Dobrá Kuchyňa.sk.