AMC
Nákupný zoznam

Overená domáca huspenina, tradičný RECEPT

23.11.2020 | Autor: Nela

Overená domáca huspenina, ktorá sa vždy podarí. Nech sa páči, tradičný recept na vynikajúcu huspeninu so značkou Dobrá kuchyňa.

Najlepšia domáca huspenina - tradičná a overená

Vynikajúca huspenina, pravá ako od mamičky. Vyskúšajte recept originál z dielne webu Dobrá kuchyňa na skvelú a jednoduchú huspeninu.

Domácu huspeninu podávame s nakrájanou cibuľou poliatu octom. Najlepšie chutí s čerstvým kváskovým či klasickým chlebom.

Kĺby robia mnohým z nás problémy. Pravá domáca huspenina patrí určite medzi zdravý a lacný liek, vďaka liečivej zložke kolagénu a elastínu.

Kolagén je bielkovinou mladosti. Výborný pre kožu, chrupavky, šľachy a kĺby. Elastín zasa dodáva elasticitu tkanivám ako sú srdce, cievy. Tak prečo si ju neuvariť?

Príprava huspeniny je nenáročná. Čo potrebujeme je akurát čas na varenie, aby bol aspik kvalitný a poriadne vytuhol. Správna huspenina musí byť trasľavá a číra. A čo je ďalším benefitom, v samotnom aspiku sa tuk nenachádza vôbec. Ak mäso nekonzumujeme, aspikom môžeme zaliať vajcia uvarené natvrdo alebo uvarenú zeleninu, napríklad mrkvu, hrášok, kukuricu. Vynikajúca pochúťka.

Domáca pochúťka bez éčiek recept na delikátnu pečeňovú paštétu s pomarančom

Ako pripraviť tuhú domácu huspeninu, ktorá sa vždy podarí

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia: 5 hodín
  • Počet porcií: 8-10

Dobrá kuchyňa vám dnes prináša podrobný fotorecept na pravú domácu huspeninu. Ako bonus máme pre vás zopár dobrých rád. Podľa nášho receptu sa vám huspenina určite podarí, výborne vytuhne. Čo dodať na záver? Huspenina je pre naše kĺby dokonalá, pochutnajte si bez výčitiek.

Zopár dobrých rád pri príprave domácej huspeniny

  • Koleno a paprčku si necháme rozseknúť u mäsiara, docielime tak poctivý aspik.
  • Vody nedávame príliš veľa, pretože sa môže stať, že nám huspenina nestuhne. V tomto prípade je menej viac.
  • Najdôležitejšie je pripraviť kvalitný vývar, ktorý dosiahneme pomalým tiahnutím – „bublaním“.
  • Huspeninu počas varenia nikdy nemiešame.
  • Kvalitný aspik – huspenina potrebuje čas. Minimálne 5 hodín.
  • Či je huspenina dostatočne tuhá, zistíme tak, že si malé množstvo vývaru odoberieme na tanierik. Na chladnom mieste by nám mal za pár minút stuhnúť.
  • Ak pridáme ocot pred koncom varenia, dosiahneme to, že nám huspeninu nádherne vyčistí. 

Tradičná dobrota nielen pre chlapov originál recept na pravé domáce utopence k pivu. Alebo si pripravte nadýchané langoše. Alebo si prečítajte aj článok, kedy soliť huspeninu.  A tu je pár tipov ako sa dosiahne čistá huspenina. Tu je aj poctivá domáca huspenina podľa overeného receptu.

Pravá domáca huspenina - zdravý liek pre vaše kĺby

(Na 8-10 porcií)


Ingrediencie

  • 5 strúčikov - cesnak
  • 2 polievková lyžica - ocot kvasný liehový
  • 2 guličky - nové korenie
  • 2 ks - bobkový list
  • 3 ks - cibuľa strednej veľkosti
  • 1 ks - bravčové koleno strednej veľkosti
  • 1 ks - bravčová nožička (paprčka)
  • 300 g - bravčové kože
Poslať ako nákupný zoznam



Overená domáca huspenina, tradičný RECEPTAutor - Nela

Overená domáca huspenina - postup receptu

Ingrediencie: 1 ks bravčové koleno strednej veľkosti, 1 ks bravčová nožička (paprčka), 3 ks bravčová koža (cca 300 g), 3 ks cibuľa strednej veľkosti, 5 strúčikov cesnaku (aj viac, podľa chuti) na dochutenie: 10 guličiek celého čierneho korenia, 2 guličky nového korenia, 2 ks bobkový list, 2 polievkové lyžice octu (aj viac, podľa chuti), soľ - podľa potreby

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Koleno, nožičku a kože necháme v studenej vode odmočiť aspoň 30 minút. Po tomto čase ich umyjeme, očistíme a vložíme do vriacej vody (väčší hrniec) a povaríme zopár minút.
  2. Necháme vyzrážať bielkoviny, na povrchu sa urobí pena. Vývar zlejeme, mäso a kožky poriadne umyjeme, hrniec taktiež. Všetko vrátime naspäť do hrnca, nalejeme cca 4,5 l vody.
  3. Pridáme toľko vody, aby bolo mäso ponorené. Záleží to od veľkosti kolena, paprčky. Radšej menej vody, aby huspenina stuhla. Pridáme čierne, nové korenie, bobkový list a aj soľ.
  4. Huspeninu varíme tiahnutím, nesmie vrieť. Počas varenia odstraňujeme penu. Po 3 hodinách pridáme očistený cesnak a rozpolené cibule. Ocot pridávame 30 minút pred koncom varenia. 
  5. Uvarené koleno, paprčky, kože vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Mäso pooberáme od kosti a nakrájame na menšie kocky. Do misiek, tanierov, alebo aj na pekáč rozvrstvíme mäso.
  6. Niekto obľubuje aj kože, tie si nasekáme nadrobno. Mäso zalejeme cez husté sito precedeným vývarom. Aj samotný aspik chutí výborne. Keď mäso nemusíte, pripravte si vajce v aspiku.
  7. Chutnú huspeninu necháme na chladnom mieste vytuhnúť (nikdy nie na mraze!), najlepšie z večera do rána. Môžeme ju naliať aj do zaváracích pohárov a sterilizovať. Skladujeme v chlade.

Tip Dobrej kuchyne: Pravú domácu huspeninu podávame s nakrájanou cibuľou pokvapkanou octom, k tomu domáci kváskový alebo klasický chlebík. 

Dobrú tradičnú chuť želáme. Prípadne skúste aj naše jednoduché rady, aby huspenina stuhla.  A kedy pridať ocot do huspeniny? Tu je aj maďarská huspenina. A čo robiť ak sa vám uvarí mútna huspenina. A skúste aj text aké je najlepšie mäso na huspeninu. A ako dlho variť huspeninu? Alebo čo robiť, aby bola huspenina číra.


Vybrali sme pre vás pravá domáca huspenina, top recept kuchyne portálu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty