Nákupný zoznam

Šťavnatá bravčová panenka, overený recept

12.05.2021 | Autor: -

  • 5.0/5

Jemná bravčová panenka so zemiakovými rösti a slivkovou omáčkou – rýchlo a jednoducho, hodí sa na každý slávnostný stôl.

Najjemnejším druhom mäsa spomedzi bravčového je jednoznačne panenka. Je však dôležité vedieť ju správne pripraviť. Ak sa príliš dlho pečie alebo smaží, bude len tvrdnúť.

Bravčová panenka, šťavnatý a overený recept

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4

Úplne jednoduchý recept je sprudka ju opiecť na panvici a podávať s rösti - tradičnými švajčiarskymi zemiakovými plackami. Vynikajúca slivková omáčka k tomu všetko krásne doladí.

Vyskúšajte aj recept na najlepšiu bravčovú panenku s kapustou webu Ženyvmeste.sk

Budete sa môcť popýšiť skvelým jedlom, ktoré sa hodí aj na slávnostný stôl. Prezrite si podrobný fotorecept so značkou Dobrá kuchyňa. Vyskúšajte podľa neho uvariť a budete prekvapení, ako jednoducho sa dá pripraviť kvalitné jedlo so slávnostným šmrncom.

Máme pre vás aj recept na výborný stroganov z bravčového karé

Panenka so zemiakovými rösti a slivkovou omáčkou

(4 porcie)


Ingrediencie

  • 1 kg - zemiaky
  • 1 podľa chuti - soľ
  • 1 podľa chuti - čierne korenie
  • 1 ks - stredná cibuľa
  • 150 g - slivkový lekvár
  • 1 podľa potreby - rastlinný olej
  • 150 g - údená slanina
  • 600 g - bravčová panenka
Poslať ako nákupný zoznam

Šťavnatá bravčová panenka, overený receptAutor - Slávka

Panenka so zemiakovými plackami a slivkovou omáčkou

Ingrediencie na 4 porcie: panenka 600 g soľ, podľa chuti, čierne korenie, podľa chuti, 1 kg zemiakov, olej, stredne veľká cibuľa, 150 g údenej slaniny, slivkový lekvár.

Tip pre vás

[Podporte nás aj na youtube, pridajte si odber nášho kanála a nič vám neunikne.]

  1. Zemiaky nastrúhame na hrubšie. Zasolíme a chvíľu ich necháme odstáť. Dobre vyžmýkame a odstránime tekutinu, ak treba ešte vysušíme.
  2. Urobíme si placky, ktoré smažíme do zlatista na oleji.
  3. Dobré je vybrať placky na papierovú utierku, ktorá odsaje prebytočný tuk.
  4. Pripravíme si panenku: Nakrájame ju na asi centimetrové plátky, osolíme, okoreníme. Je vhodné každý kúsok priamo na doske jemne vymasírovať opakom rúčky noža alebo hánkami na zovretej pästi (v žiadnom prípade neklepať ako klasické rezne).
  5. Panvicu si vopred poriadne rozžeravíme a panenku na troche oleja sprudka opečieme; z prvej strany asi 4-5 minút, z druhej už len 2,5 minúty (záleží, ako prepečenú ju chcete mať).
  6. Odporúčame dať hneď medailóniky mäsa pod alobal, aby si oddýchli.
  7. Nasleduje už len omáčka, ktorú si urobíme vo výpeku po smažení panenky. Neumývame ju, na dne je najviac chuti, ktorú využijeme do omáčky.
  8. Pridáme ešte trochu oleja, na kocky nakrájanú cibuľu, po chvíľke slaninu a môžeme podliať trochou vody, nech sa nám výpek krásne poodlepuje. Podusíme krátko.
  9. Úplne na záver vmiešame slivkový lekvár. Dochutíme ešte soľou a korením podľa potreby.

Hotovo. Pekne naservírujeme a podávame. Dobrú chuť s Dobrou kuchyňou prajeme.

Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče