Najlepší fazuľový guláš, rokmi overený recept. Autor receptu a foto: Andrea
Fazuľový guláš, rokmi overený recept webu Dobrá Kuchyňa. Pripravte si s nami skvelé jedlo či hustú polievku bez mäsa.
Aj guláš bez mäsa vie byť chutný. Vyskúšajte zameniť mäso za strukoviny, ktoré príjemne zasýtia a tiež dodajú bielkoviny.
Viete si ho pripraviť ako plnohodnotný obed, či večeru.
Máme pre vás aj recept na fantastickú fazuľovú polievku
Ingrediencie: 100 g bielej fazule v suchom stave, 100 g červenej fazule v suchom stave, 500 g (4 väčšie ks) papriky (kápia, biela, výber je na vás), 500-600 g paradajok (cca 5 veľkých ks), 200 g zemiakov, 1 PL repkový olej, 2 cibule, 5-6 strúčikov cesnaku, 1 ČL sladkej papriky, 1 ČL pálivej papriky (alebo podľa chuti), 1 ČL údenej papriky, 1 ČL rasce, 3 ks bobkového listu, 2 ČL majoránky, 1 ČL sušeného cesnaku, 1 ČL sušenej cibule, 1,5 L vody (alebo vývaru).
Tip pre vás
1. Namočíme si fazuľu
Fazule si navážime, prepláchneme a namočíme na minimálne 8 hodín vopred do studenej vody. Najlepšie cez noc.
2. Pokrájame si zeleninu
Na druhý deň si pripravíme všetky ingrediencie. Zeleninu si pokrájame.
3. Opečieme cibuľu a okoreníme
Nakrájanú cibuľu dáme opekať na olej. Po 5 minútach k nej pridáme: všetky papriky, rascu, bobkový list. Ešte pár minút opekáme, premiešavame. Potom pridáme prelisovaný cesnak a opekáme už len 1 minútu.
4. Prepláchneme si fazuľu
Hneď pridáme nakrájanú papriku a paradajky. Premiešame dôkladne, prikryjeme a necháme asi 10 minút dusiť. Zatiaľ si pod vodou dobre prepláchneme namočené druhy fazule. Môžete použiť akékoľvek iné druhy fazule, namáčajte podľa inštrukcií na obale.
Nakrájame si zemiaky a spolu s fazuľou ich po 10 minútach pridáme do hrnca. Pridáme aj sušenú cibuľu, sušený cesnak a 1 ČL majoránky. (Druhú pridáme ešte nakoniec, keď budeme dochucovať soľou a čiernym korením).
6. Pridáme vývar, alebo vodu
Prilejeme vodu alebo vývar a necháme na miernom ohni variť zhruba hodinu a pol.
7. Ozdobené podávame s chlebom
Podávame s čerstvým chlebom, môžeme ozdobiť krúžkami čerstvej cibule.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj recept na perfektný kotlíkový fazuľový guláš s údeným kolenom
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.