Najlepšie pečené bataty do chrumkava podľa overeného receptu. Autorka receptu a foto - Slávka
Ako upiecť bataty do chrumkava a pripraviť si tie najlepšie pečené bataty podľa overeného receptu.
Sladké zemiaky alebo bataty sú už aj v slovenských kuchyniach obľúbenou pochúťkou. Zvyknú sa pripravovať najmä dvomi spôsobmi: ako hranolky alebo pečené v rúre.
Postup si treba zvoliť podľa toho, či chcete zdravšiu, teda pečenú alebo fritovanú verziu. Pečené bataty sú aj jednoduchšie na prípravu. Treba však dodržať pár dôležitých zásad a výsledok sa isto podarí.
Asi najdôležitejšou je predmáčanie sladkých zemiakov, aby pustili nadbytočný škrob a zostali po upečení krásne chrumkavé. Potom je tiež podstatné správne namiešať koreniacu zmes s krupicou, aby mali batáty vynikajúcu chuť.
Ukážeme si presne ako postupovať a aké všetky zásady dodržať, aby vaše bataty boli dokonale chrumkavé. Ale ak by ste mali chuť na klasické pečené zemiaky na papieri, tu je recept. Alebo prípadne by ste si dali zeleninovú polievku, tu sú recepty na výber.
(na 4 porcie)
Ingrediencie: 4 batáty, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 3 polievkové lyžice krupice, 1 kávová lyžička červenej mletej papriky, 1 kávová lyžička mletého nového korenie, 1 kávová lyžička soli, podľa chuti rozmarínu.
Tip pre vás
Bataty dôkladne očistíme a ošúpeme.
Nakrájame ich na hrubšie hranolčeky.
Bataty namočíme na pol hodinu do studenej vody.
Pripravíme si obaľovaciu zmes: Krupicu zmiešame so soľou, červenou mletou paprikou, novým korením a mletým rozmarínom.
Bataty obalíme v zmesi, pridáme olivový olej a pečieme na 180 stupňov asi pol hodinu, kým nebudú krásne ružové.
Dobrú chuť. Ak by ste prípadne mali chuť na bataty s bryndzou, tu je recept.
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.