Najlepšie punčové rezy ako torta, recept na punčák. Autorka receptu a fotiek - Chocomia
Punčová klasika v tvare torty tradičná kuchyňa a punčák ako torta. Vhodný koláč na nedeľu ku káve, či ako jedlý darček.
Punčák v akejkoľvek podobe je vždy pre mňa výzvou. Napriek rovnakým receptom či postupom, je výsledok vždy iný.
Prvý punčák bol úplne suchý, lebo veď toooľko štavy tam nemôže vsiaknúť, ďalší zas mokrý natoľko, že potreboval podlepiť ďalšou vrstvou cesta, aby sa vôbec dal vziať do ruky.
Stále je to pre mňa výzva a tak trochu neistota, ale táto torta sa zatiaľ darí. Práve vďaka postupu je možné doladiť tento zákusok. A tu je nepečená torta s bielou čokoládou.
(na 12 porcií)
Tip pre vás
Ingrediencie: 4 vajcia, 150 g kryštál. cukru (možno nahradiť hnedým) , 100 ml oleja, 100 ml vody, 210 g polohrubej múky (polovicu som nahradila špaldovou), 1 PP, nálev: 200 ml tekutiny (šťava z citrusov, sirup, voda, trošku rumu), 170g práškový cukor a 2-3 PL sirup.
Z bielkov si ušľaháme sneh, pridáme postupne cukor (tentokrát som použila hnedý) a vyšľaháme do tuha, kým sa cukor neroztopí. Pridáme postupne žĺtky, potom olej a vodu. Do tejto zmesi jemne vmiešame múku zmiešanú s PP. Múku môžeme preosiať, predídeme hrudkám a cesto bude ešte viac nadýchané.
Použila som pohyblivú formu s priemerom 20 cm, takže vystlaná je papierom na pečenie. Pečieme 180°C – cca 40 -45 min. záleží od každej rúry. Po 35 minútach bolo vidieť, že stred sa vo vnútri ešte jemne chveje. Skúška so špajlou to istí. Keď sa na špajlu nič nelepí, cesto by malo byť kompletne prepečené.
Ak je koláč upečený, necháme vychladnúť. Ak nám vyrástol stred, môžeme otočiť dole hlavou a nechať vychladnúť v tejto polohe, zvykne sa narovnať. Korpus prerežeme na tri diely. Stredný si necháme hrubší.
Strednú časť si vložíme späť do formy, alebo na papier a polejeme pripraveným sirupom. Môžeme použiť štetec, lyžicu, lejeme pomaly, aby sa sirup postupne dostal cez celý plát. Vrchný a spodný diel potrieme džemom. Nešetríme. V tomto okamihu si dáme malú pauzu a necháme chvíľku cesto odpočinúť a poriadne presiaknuť.
Plát, ktorý sa piekol ako vrchný, potretou stranou položíme na mokrý stredný plát. Takže sa vlastne pozeráme na spodok torty. Celé to otočíme na hlavu. Pomôžeme si tanierom, podložkou, ideálne priamo tým podnosom, na ktorom chceme servírovať. Keď to máme otočené, vidíme nakoľko sa šťava dostala do celého plátu. Ak sa zdá že je niekde málo mokrý, môžeme to doladiť. Sirup s vodou, šťava, množstvo podľa potreby. A položíme posledný (pôvodne spodný) džemovou stranou na mokrý plát. Mierne pritlačíme.
Prirpavíme si polevu. Práškový cukor si vymiešame so sirupom. Ak sa zdá hustý, pomôže pár kvapiek citrónu, prípadne sirup, či voda. Pozor príliš riedka poleva vsiakne a stratí sa, príliš hustá, sa nebude dať rozotrieť.
Skúsime kúsok natrieť. Môžeme natrieť tenkú vrstvu, počkáme chvíľu či je ok, či vsiaka a podľa toho doladíme hustotu.
Natrieme na celú tortu.
Dobrú chuť. Máme pre vás aj recept na domáci makovník webu Ženy v meste
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.