AMC
Nákupný zoznam

Skvelá indická paradajková omáčka s červenou šošovicou, výborný recept

12.12.2021 | Autor: Andrea

Červená šošovica v indickej paradajkovej omáčke. Vyskúšajte toto netradičné ale výživné chutné jedlo. Zahreje najmä keď sa vonku ochladí.

Skvelá indická paradajková omáčka s červenou šošovicou, výborný recept. Autorka receptu a foto - Andrea

Orientálny recept inšpirovaný indickou kuchyňou. Vyskúšajte toto netradičné ale výživné chutné jedlo. Zahreje najmä keď sa vonku ochladí. :) 

Indická paradajková omáčka s červenou šošovicou, výborný recept

  • Čas prípravy v min.: 10
  • Čas pečenia v min.: 25
  • Počet porcií: 4

Preneste sa s naším orientálnym receptom na ďaleký východ. Výborná omáčka inšpirovaná indickou kuchyňou. Je trošku náročnejšia na koreniny, ale všetky sú bežne dostupné v obchodoch.

Prípadne všetky koreniny nahradíte kari korením alebo ideálnejšie garam masala korením, ktoré tiež zoženiete v potravinách.

Pre ešte autentickejší zážitok z indického jedla si zaobstarajte indický syr Paneer, kúpite ho napríklad v Kauflande.

Paneer sa nerozteká, dodá jedlu sýtosť a bielkoviny navyše. A je samozrejme chutný. :) Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj náš recept ako pripraviť fantastickú paradajkovú omáčku

Ingrediencie na paradajkovú omáčku s červenou šošovicou

(na 4 porcie)


Ingrediencie

  • 1 ks - chilli paprička
  • 8 ks - cesnak
  • 150 ml - voda
  • 3 ks - bobkový list
  • 6 ks - klinčeky
  • 3 ks - červená cibuľa
  • 1 kávová lyžička - kurkum
  • 2 malá lyžička - nastrúhaný čerstvý zázvor
  • 1 ks - celá škorica
  • 1 ks - badián
  • 150 g - červená šošovica
  • 1 plechovka, 400g - paradajky
  • 300 ml plechovka - kokosové mlieko
Poslať ako nákupný zoznam



Skvelá indická paradajková omáčka s červenou šošovicou, výborný recept

Indická paradajková omáčka s červenou šošovicou, postup receptu

Ingrediencie: chilli paprička 1 ks, kokosové mlieko  300 ml - plechovka, cesnak 8 ks, voda 150 ml, bobkový list  3 ks, klinčeky 6 ks, červená cibuľa 3 ks, kurkuma 1 kávová lyžička, nastrúhaný čerstvý zázvor 2 malá lyžička, celá škorica 1 ks, badián 1 ks, červená šošovica 150 g, paradajky 1 plechovka, 400g muškátový oriešok 1 malý kúsok, indický syr paneer 250 g, celá rímska rasca 1 kávová lyžička, olej 2 polievková lyžica.

[block_text]

1. Príprava

Pripravíme si dobredu všetky suroviny. Zázvor a cesnak nastrúhame najemno. Šošovicu premyjeme pod tečúcou vodou.

2. Olej

Na strednom ohni si zohrejeme olej a pridáme koreniny: rímsku rascu (nezamieňať za našu klasickú), celú škoricu, bobkové listy, klinčeky, badián alebo aníz. Voliteľné: 1 ks kardamón, 1 ČL koriandrové semienka prípadne horčicové. Nechávame opekať asi 5-7 minút kým sa kuchyňa nerozvonia. Opekaním korenín uvoľníme ich esenciálne oleje, ktoré sa dostanú do oleja, ktorý sme dali na panvicu. Tým jedlo dostane charakteristickú arómu a chuť.

3. Cibuľa

Pridáme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu. Opekáme ďalších cca 5 minút.

4. Cesnak, zázvor, chilli

Pridáme nastrúhaný cesnak, zázvor a nasekané chilli (alebo mleté) podľa chuti. Opekáme maximálne 2 minúty.

5. Paradajky

Pridáme jednu celú plechovku paradajok, môžete použiť celé paradajky, majú viac chuti. Podlejeme trochou vody. Necháme 5 minút prebublať.

6. Vyberieme...

Vyberieme veľké kusy korenín - hviezdičku anízu alebo badiánu, bobkové listy a škoricu. Omáčku budeme totiž mixovať. Ostatné drobné koreniny sa v omáčke rozmixujú.

7. Kokosové mlieko

Pridáme kokosové mlieko z plechovky. Stačí 3/4 plechovky. Použite nechladené a dobre pretrepané kokosové mlieko. Následne rozmixujte dohladka.

8. Šošovica

K rozmixovanej omáčke pridáme prepláchnutú šošovicu. Ak sa zdá omáčka moc hustá, podlejeme trochou vody. Prikryjeme a necháme variť do zmäknutia šošovice. Bude to trvať asi 8 minút. Kontrolujeme a občasne premiešame.

9. Syr paneer

Typický indický syr (kúpite ho v kauflande napríklad), ktorý sa nerozteká. Nakrájajte ho na drobné kocky a pridajte k omáčke. Nemusíte ho variť, stačí dobre zamiešať. Na záver možno pridať trošku nastrúhaného muškátového oriešku. Pridáme kurkumu mletú a čierne mleté korenie. Dosolíme.

10. Servírovanie

Podávame s obľúbenou ryžou, napríklad naturálnou. Hodia sa aj indické placky. Môžeme ozdobiť nasekanou chilli papričkou a obľúbenými bylinkami.

Dobrú chuť!

Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty z šošovice

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty