Skvelá indická paradajková omáčka s červenou šošovicou, výborný recept. Autorka receptu a foto - Andrea
Orientálny recept inšpirovaný indickou kuchyňou. Vyskúšajte toto netradičné ale výživné chutné jedlo. Zahreje najmä keď sa vonku ochladí. :)
Preneste sa s naším orientálnym receptom na ďaleký východ. Výborná omáčka inšpirovaná indickou kuchyňou. Je trošku náročnejšia na koreniny, ale všetky sú bežne dostupné v obchodoch.
Prípadne všetky koreniny nahradíte kari korením alebo ideálnejšie garam masala korením, ktoré tiež zoženiete v potravinách.
Pre ešte autentickejší zážitok z indického jedla si zaobstarajte indický syr Paneer, kúpite ho napríklad v Kauflande.
Paneer sa nerozteká, dodá jedlu sýtosť a bielkoviny navyše. A je samozrejme chutný. :) Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj náš recept ako pripraviť fantastickú paradajkovú omáčku
(na 4 porcie)
Ingrediencie: chilli paprička 1 ks, kokosové mlieko 300 ml - plechovka, cesnak 8 ks, voda 150 ml, bobkový list 3 ks, klinčeky 6 ks, červená cibuľa 3 ks, kurkuma 1 kávová lyžička, nastrúhaný čerstvý zázvor 2 malá lyžička, celá škorica 1 ks, badián 1 ks, červená šošovica 150 g, paradajky 1 plechovka, 400g muškátový oriešok 1 malý kúsok, indický syr paneer 250 g, celá rímska rasca 1 kávová lyžička, olej 2 polievková lyžica.
[block_text]
Pripravíme si dobredu všetky suroviny. Zázvor a cesnak nastrúhame najemno. Šošovicu premyjeme pod tečúcou vodou.
Na strednom ohni si zohrejeme olej a pridáme koreniny: rímsku rascu (nezamieňať za našu klasickú), celú škoricu, bobkové listy, klinčeky, badián alebo aníz. Voliteľné: 1 ks kardamón, 1 ČL koriandrové semienka prípadne horčicové. Nechávame opekať asi 5-7 minút kým sa kuchyňa nerozvonia. Opekaním korenín uvoľníme ich esenciálne oleje, ktoré sa dostanú do oleja, ktorý sme dali na panvicu. Tým jedlo dostane charakteristickú arómu a chuť.
Pridáme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu. Opekáme ďalších cca 5 minút.
Pridáme nastrúhaný cesnak, zázvor a nasekané chilli (alebo mleté) podľa chuti. Opekáme maximálne 2 minúty.
Pridáme jednu celú plechovku paradajok, môžete použiť celé paradajky, majú viac chuti. Podlejeme trochou vody. Necháme 5 minút prebublať.
Vyberieme veľké kusy korenín - hviezdičku anízu alebo badiánu, bobkové listy a škoricu. Omáčku budeme totiž mixovať. Ostatné drobné koreniny sa v omáčke rozmixujú.
Pridáme kokosové mlieko z plechovky. Stačí 3/4 plechovky. Použite nechladené a dobre pretrepané kokosové mlieko. Následne rozmixujte dohladka.
K rozmixovanej omáčke pridáme prepláchnutú šošovicu. Ak sa zdá omáčka moc hustá, podlejeme trochou vody. Prikryjeme a necháme variť do zmäknutia šošovice. Bude to trvať asi 8 minút. Kontrolujeme a občasne premiešame.
Typický indický syr (kúpite ho v kauflande napríklad), ktorý sa nerozteká. Nakrájajte ho na drobné kocky a pridajte k omáčke. Nemusíte ho variť, stačí dobre zamiešať. Na záver možno pridať trošku nastrúhaného muškátového oriešku. Pridáme kurkumu mletú a čierne mleté korenie. Dosolíme.
Podávame s obľúbenou ryžou, napríklad naturálnou. Hodia sa aj indické placky. Môžeme ozdobiť nasekanou chilli papričkou a obľúbenými bylinkami.
Dobrú chuť!
Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty z šošovice
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk