Nákupný zoznam

Tradičný poľský žurek - vynikajúci recept

16.06.2022 | Autor: Denča

  • 5.0/5

Počas návštevy našich severných susedov si nikdy nenecháme ujsť ich fantastickú polievku - poľský žurek.

Tradičný poľský žurek - vynikajúci recept, autorka receptu a foto: Denča

Počas návštevy našich severných susedov si nikdy nenecháme ujsť ich fantastickú polievku - žurek. Je naozaj fantastická, jemne kyslá, s hubami či bez nich. Skúste túto polievku z kvásku pripraviť doma, a možno si ju zamilujete aj vy.

Tradičný poľský žurek - vynikajúci recept

  • Čas prípravy v min.: 60
  • Čas varenia v min: 30
  • Počet porcií: 5

Poľský žurek je jemne kyslá polievka z kvásku, s klobásou a zemiakmi, zachutí určite aj vám. Nebojte sa a pustite sa do prípravy tradičného a originálneho žureku, národného jedla vynikajúcej poľskej kuchyne

Podľa starého sliezskeho príslovia robí žurek tvrdých chlapov! Do poľského žureku odporúčame chutnú bielu klobásu. Hotovú polievku podávame s vajíčkom natvrdo.

Vyskúšajte aj najlepšie recepty na kapustnicu, ktoré vám prinášajú Ženy v meste.

Tradičný poľský žurek - vynikajúci recept

(na 5 porcií)


Ingrediencie

  • 2 ks - cibuľa
  • 3 strúčiky - cesnak
  • 4 ks - bobkový list
  • 3 malá lyžička - sušený majorán
  • 5 ks - neúdená klobása
  • 200 rozkvas - g - ražný kvások
  • 5 ks - vajce uvarené natvrdo
  • 10 guličiek - čierne korenie celé
  • 2 l - vývar (mäsový)
  • 3 kusy - zemiaky - strednej veľkosti
  • 2 polievkové lyžice - bravčová masť
  • 1 podľa chuti - čierne korenie mleté
  • 1 podľa chuti - soľ
  • 100 ml - smotana na varenie
Poslať ako nákupný zoznam



Tradičný poľský žurek - vynikajúci recept

Recept na tradičný poľský žurek - postup prípravy

Ingrediencie: 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 4 bobkové listy, 3 čajové lyžičky sušeného majoránu, 5 neúdených klobás, 200 g ražného kvásku, 5 vajec uvarených natvrdo, 10 guličiek čierneho korenia, 2 litre vývaru (mäsového), 3 zemiaky strednej veľkosti, 2 polievkové lyžice bravčovej masti, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, 100 ml smotany na varenie

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]

1. Pripravíme zákvas

Existuje viacero spôsobov, ako vytvoriť zákvas, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou tejto polievky:

a) hotový žur - jednoducho ho kúpime v poľskom obchode, vyrobený ich tradičnou receptúrou

b) príprava z kvásku - ak máme doma kvások (ktorý sa používa na kváskovanie), príprava zákvasu sa podstatne skráti. Do vyššej misky dáme 100g ražnej múky, 200 g vody, 4 ks bobkového listu, 2 strúčiky cesnaku a 2 PL kvásku (ktorý používame na kváskovanie), všetko riadne premiešame, prikryjeme utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote, kým nám zdvojnásobí svoj objem (cca 24 hodín)

c) spôsob je vytvorenie zákvasu, ktorý trvá cca 4 dni. Do vyššej misky nasypeme 100g ražnej múky, pridáme 200 g vody, 4 ks bobkového listu, 2 prelisované strúčiky cesnaku, trocha soli. Všetko poriadne premiešame, kým vznikne hustá hmota. Misku prikryjeme utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote, kým nám zdvojnásobí svoj objem (cca 4 dni).

2. Nachystáme ostatné ingrediencie

Pripravíme všetky potrebné suroviny. Vajíčka uvaríme natvrdo, budeme ich potrebovať na konci. Zemiaky, cibuľu nakrájame. Použijeme bielu klobásu, neúdenú.

3. Varíme vývar so zemiakmi, cibuľou a cesnakom

V hrnci rozohrejeme bravčovú masť, pridáme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Jemne restujeme, pridáme nakrájané zemiaky a všetko zalejeme vývarom. Dochutíme mletým čiernym korením, soľou. Pridáme celé korenie a bobkový list. Varíme cca 15 minút.

4. Pridáme klobásu

Klobásu pokrájame priečne aj pozdĺžne a pridáme do polievky. Majorán rozdrvíme v dlani, aby sa uvoľnila jeho typická vôňa.

5. Pridáme zákvas

Je čas pridať zákvas, vďaka ktorému získa polievka kyslú výnimočnú chuť. Pridávame ho postupne a dobre miešame, aby nevznikli hrudky. Ak je polievka príliš hustá, rozriedime ju mliekom, alebo naopak, ak žiada zahustiť pridáme smotanu na varenie. Necháme prevariť a v prípade potreby dochutíme soľou.

6. Servírujeme

Hotovú polievku -  tradičný poľský žurek podávame s vajíčkom natvrdo.

Dobrú chuť.

Z dielne Dobrej Kuchyne vám odporúčame aj recept na skvelú poctivú českú kulajdu.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty