Tradičný poľský žurek - vynikajúci recept, autorka receptu a foto: Denča
Počas návštevy našich severných susedov si nikdy nenecháme ujsť ich fantastickú polievku - žurek. Je naozaj fantastická, jemne kyslá, s hubami či bez nich. Skúste túto polievku z kvásku pripraviť doma, a možno si ju zamilujete aj vy.
Poľský žurek je jemne kyslá polievka z kvásku, s klobásou a zemiakmi, zachutí určite aj vám. Nebojte sa a pustite sa do prípravy tradičného a originálneho žureku, národného jedla vynikajúcej poľskej kuchyne.
Podľa starého sliezskeho príslovia robí žurek tvrdých chlapov! Do poľského žureku odporúčame chutnú bielu klobásu. Hotovú polievku podávame s vajíčkom natvrdo.
Vyskúšajte aj najlepšie recepty na kapustnicu, ktoré vám prinášajú Ženy v meste.
(na 5 porcií)
Ingrediencie: 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 4 bobkové listy, 3 čajové lyžičky sušeného majoránu, 5 neúdených klobás, 200 g ražného kvásku, 5 vajec uvarených natvrdo, 10 guličiek čierneho korenia, 2 litre vývaru (mäsového), 3 zemiaky strednej veľkosti, 2 polievkové lyžice bravčovej masti, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, 100 ml smotany na varenie
Tip pre vás
[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]
Existuje viacero spôsobov, ako vytvoriť zákvas, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou tejto polievky:
a) hotový žur - jednoducho ho kúpime v poľskom obchode, vyrobený ich tradičnou receptúrou
b) príprava z kvásku - ak máme doma kvások (ktorý sa používa na kváskovanie), príprava zákvasu sa podstatne skráti. Do vyššej misky dáme 100g ražnej múky, 200 g vody, 4 ks bobkového listu, 2 strúčiky cesnaku a 2 PL kvásku (ktorý používame na kváskovanie), všetko riadne premiešame, prikryjeme utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote, kým nám zdvojnásobí svoj objem (cca 24 hodín)
c) spôsob je vytvorenie zákvasu, ktorý trvá cca 4 dni. Do vyššej misky nasypeme 100g ražnej múky, pridáme 200 g vody, 4 ks bobkového listu, 2 prelisované strúčiky cesnaku, trocha soli. Všetko poriadne premiešame, kým vznikne hustá hmota. Misku prikryjeme utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote, kým nám zdvojnásobí svoj objem (cca 4 dni).
Pripravíme všetky potrebné suroviny. Vajíčka uvaríme natvrdo, budeme ich potrebovať na konci. Zemiaky, cibuľu nakrájame. Použijeme bielu klobásu, neúdenú.
V hrnci rozohrejeme bravčovú masť, pridáme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Jemne restujeme, pridáme nakrájané zemiaky a všetko zalejeme vývarom. Dochutíme mletým čiernym korením, soľou. Pridáme celé korenie a bobkový list. Varíme cca 15 minút.
Klobásu pokrájame priečne aj pozdĺžne a pridáme do polievky. Majorán rozdrvíme v dlani, aby sa uvoľnila jeho typická vôňa.
Je čas pridať zákvas, vďaka ktorému získa polievka kyslú výnimočnú chuť. Pridávame ho postupne a dobre miešame, aby nevznikli hrudky. Ak je polievka príliš hustá, rozriedime ju mliekom, alebo naopak, ak žiada zahustiť pridáme smotanu na varenie. Necháme prevariť a v prípade potreby dochutíme soľou.
Hotovú polievku - tradičný poľský žurek podávame s vajíčkom natvrdo.
Dobrú chuť.
Z dielne Dobrej Kuchyne vám odporúčame aj recept na skvelú poctivú českú kulajdu.
Dokonalé kurča na smotane ako od babičky má svoje zákonitosti. Ale pripráva kuraťa na smotane nie je nič náročné. Pripravte si ho s nami.
Vyskúšajte túto skvelú vajíčkovú nátierku s cibuľou, stačí pár minút a pochúťka je na svete. Klasická vajíčková nátierka s cibuľou nesklame.
Ako pripraviť krémové rizoto s cuketou? Vyskúšajte náš overený recept na prípravu výborného cuketového rizota, určite vám bude chutiť.
Kvašáky, teda kvasené uhorky sú jedným z receptov, ktorý sa v rodine dedia z generácie na generáciu. Leto je tu a s ním množstvo tradičných jedál a chuť kvašákov, ktoré sa takto pripravujú už roky rokúce.
Táto rýchla a jednoduchá hrášková polievka sa určite stane u vás populárna. Je naozaj chutná. Skvelá chuť hráškovej polievky nesklame.
Ako upiecť bataty do chrumkava a pripraviť si tie najlepšie pečené bataty podľa overeného receptu.