Tradičný poľský žurek - vynikajúci recept, autorka receptu a foto: Denča
Počas návštevy našich severných susedov si nikdy nenecháme ujsť ich fantastickú polievku - žurek. Je naozaj fantastická, jemne kyslá, s hubami či bez nich. Skúste túto polievku z kvásku pripraviť doma, a možno si ju zamilujete aj vy.
Poľský žurek je jemne kyslá polievka z kvásku, s klobásou a zemiakmi, zachutí určite aj vám. Nebojte sa a pustite sa do prípravy tradičného a originálneho žureku, národného jedla vynikajúcej poľskej kuchyne.
Podľa starého sliezskeho príslovia robí žurek tvrdých chlapov! Do poľského žureku odporúčame chutnú bielu klobásu. Hotovú polievku podávame s vajíčkom natvrdo.
Vyskúšajte aj najlepšie recepty na kapustnicu, ktoré vám prinášajú Ženy v meste.
(na 5 porcií)
Ingrediencie: 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 4 bobkové listy, 3 čajové lyžičky sušeného majoránu, 5 neúdených klobás, 200 g ražného kvásku, 5 vajec uvarených natvrdo, 10 guličiek čierneho korenia, 2 litre vývaru (mäsového), 3 zemiaky strednej veľkosti, 2 polievkové lyžice bravčovej masti, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, 100 ml smotany na varenie
Tip pre vás
Existuje viacero spôsobov, ako vytvoriť zákvas, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou tejto polievky:
a) hotový žur - jednoducho ho kúpime v poľskom obchode, vyrobený ich tradičnou receptúrou
b) príprava z kvásku - ak máme doma kvások (ktorý sa používa na kváskovanie), príprava zákvasu sa podstatne skráti. Do vyššej misky dáme 100g ražnej múky, 200 g vody, 4 ks bobkového listu, 2 strúčiky cesnaku a 2 PL kvásku (ktorý používame na kváskovanie), všetko riadne premiešame, prikryjeme utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote, kým nám zdvojnásobí svoj objem (cca 24 hodín)
c) spôsob je vytvorenie zákvasu, ktorý trvá cca 4 dni. Do vyššej misky nasypeme 100g ražnej múky, pridáme 200 g vody, 4 ks bobkového listu, 2 prelisované strúčiky cesnaku, trocha soli. Všetko poriadne premiešame, kým vznikne hustá hmota. Misku prikryjeme utierkou a necháme kvasiť pri izbovej teplote, kým nám zdvojnásobí svoj objem (cca 4 dni).
Pripravíme všetky potrebné suroviny. Vajíčka uvaríme natvrdo, budeme ich potrebovať na konci. Zemiaky, cibuľu nakrájame. Použijeme bielu klobásu, neúdenú.
V hrnci rozohrejeme bravčovú masť, pridáme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Jemne restujeme, pridáme nakrájané zemiaky a všetko zalejeme vývarom. Dochutíme mletým čiernym korením, soľou. Pridáme celé korenie a bobkový list. Varíme cca 15 minút.
Klobásu pokrájame priečne aj pozdĺžne a pridáme do polievky. Majorán rozdrvíme v dlani, aby sa uvoľnila jeho typická vôňa.
Je čas pridať zákvas, vďaka ktorému získa polievka kyslú výnimočnú chuť. Pridávame ho postupne a dobre miešame, aby nevznikli hrudky. Ak je polievka príliš hustá, rozriedime ju mliekom, alebo naopak, ak žiada zahustiť pridáme smotanu na varenie. Necháme prevariť a v prípade potreby dochutíme soľou.
Hotovú polievku - tradičný poľský žurek podávame s vajíčkom natvrdo.
Dobrú chuť.
Z dielne Dobrej Kuchyne vám odporúčame aj recept na skvelú poctivú českú kulajdu.
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.