Nákupný zoznam

Výborná tekvicová polievka, overený recept

16.09.2021 | Autor: Andrea

Výborný tekvicová polievka, overený recept portálu DobráKuchyňa.sk. Pripravte si s nami chutnú domácu polievku.

Výborný tekvicová polievka, overený recept portálu DobráKuchyňa.sk. Pripravte si s nami chutnú domácu polievku.

Tekvicová polievka, overený recept

  • Čas prípravy v minútach: 15
  • Čas varenia v minútach: 30
  • Počet porcií: 10 porcií

Ak sa vám v záhradke urodilo dostatok tekvice, nechajte sa inšpirovať na jednoduchú polievku.

Je zostavená z dostupných ingrediencií a zvládne ju naozaj každý.

Môžete použiť tekvicu bielu, maslovú i hokkaido. Vyskúšajte aj recept na polievku z tekvice hokkaido - kliknite. A tu je klasická tekvicová polievka.

Ingrediencie na tekvicovú polievku

(na 10 porcií)


Ingrediencie

  • 3 ks - cibuľa
  • 6 ks - cesnak
  • 40 g - hladká múka
  • 150 ml - voda
  • 2 ks - bobkový list
  • 2 PL - cukor kryštálový
  • 2 PL - ocot
  • 200 ml - smotana na varenie
  • 800 g - tekvica
  • 1 podľa chuti - tekvicové semienka
Poslať ako nákupný zoznam



Výborná tekvicová polievka, overený recept

Výborná tekvicová polievka, postup receptu

1. Pripravíme si suroviny

Vopred si pripravíme všetky potrebné suroviny. 800 g tekvice (po očistení), 3 cibule, 6 strúčikov cesnaku, 1,5 L vody (alebo vývaru), 200 ml 10% smotany na varenie, 2 PL cukru, 2 PL octu, 2 bobkové listy, vegeta, soľ, čierne korenie, olej. Na zásmažku: 40 g maslo, 40 g hladká múka, 150 ml vody. Na ozdobenie: petržlenová vňať, tekvicové semienka.

2. Nastrúhame si tekvicu

Tekvicu si nastrúhame nahrubo po očistení. Nemusíme ju predtým šúpať, nastrúhame aj s dobre umytou šupkou. Nakrájame si nadrobno cibuľu a prelisujeme strúčiky cesnaku do misky.

3. Opečieme si cibuľu

Zatiaľ si na miernom plameni zohrejeme olej. Pridáme cibuľu a 2 bobkové listy. Cibuľu necháme takto opekať asi 5 minút, bobkový list začne rozvoniavať.

4. Pridáme tekvicu

Po 5 minútach pridáme nastrúhanú tekvicu a prelisovaný cesnak. Premiešame a necháme pár minút dusiť. Zatiaľ si vedľa v menšom hrnci pripravíme zásmažku z masla, múky a vody.

5. Rozpustíme si maslo

Na miernom plameni rozpustíme v malom hrnci maslo.

6. Pridáme múku

Prisypeme múku, odporúčame použiť sitko, aby sa nevytvárali hrudky.

7. Miešame a rozrieďujeme vodou

Dobre miešame na miernom plameni. Vznikne pomerne hustá hmota, ktorú následne rozrieďujeme postupným prilievaním vody.

8. K tekvici prilejeme vývar

Prilievame dohromady približne 150 ml vody. Zásmažka bude redšia a svetlejšia. Keď máme požadovanú konzistenciu, stiahneme z ohňa, aby sa nepripálila a nestmavla. V tomto bode, prilejeme k tekvici 1,5 litra vody alebo vývaru, pridáme vegetu a hotovú zásmažku. Dobre premiešame a necháme spolu variť 20 minút.

9. Dochutíme a vypneme

Po 20 minútach polievku ochutíme soľou, mletým čiernym korením, cukrom, octom a zjemníme smotanou a varenie. Necháme ešte minútku až dve na plameni a vypneme.

10. Ozdobíme a podávame

Môžeme podávať s petržlenovou vňaťou a opečenými tekvicovými semienkami. Dobrú chuť! 

Máme pre vás aj recept na liečivú krémová hokkaido polievku so zázvorom

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty