Fantastické krémové cuketové rizoto, top recept. Autorka receptu a foto - Denča
Krémové rizoto s cuketou je ďalší výborný recept. Vyskúšajte tento overený na prípravu výborného cuketového rizota.
Dokonalé rizoto má mať krémovú konzistenciu a zrnká ryže by mali byť al dente – jemné na povrchu a tvrdšie vo vnútri. Podľa tohto receptu si ukážeme postup, ako to dosiahnuť.
Ryža arborio má vysoký podiel škrobu, vďaka čomu absorbuje veľké množstvo vody bez toho, aby sa rozvarila.
Vďaka svojej kašovitej konzistencii sa skvelo hodí na prípravu talianskeho rizota či španielskej paelly.
Keď sa naučíte pripravovať krémové rizoto (napríklad podľa tohto receptu), nebude chcieť žiadne iné. Na Slovensku stále obľúbenejšia cuketa mu pridá skvelú zeleninovú chuť. Určite ho vyskúšajte. A k nemu napríklad brokolicovú polievku podľa nášho receptu.
(na 2 porcie)
Ingrediencie: 1 cibuľa, 1 cuketa, 1 dcl bieleho vína, 2 hrste obľúbeného druhu syra, 200 g ryže (najlepšie originál na rizoto), 1 polievková lyžica masla, soľ podľa chuti, 600 ml horúceho vývaru alebo vody, 2 polievkové lyžice oleja.
Tip pre vás
[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]
Na krémové rizoto je najvhodnejšia ryža arborio (na osobu - jedna hrsť ryže), ďalej potrebujeme horúci domáci vývar a suché biele víno, syr (najlepšie parmezán, ale poslúži aj iný tvrdý syr), cuketu a cibuľu, ktoré nakrájame na kocky.
Na rozohriatom oleji restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu (nepremývame ju) a 2 minúty ju miešame, aby sa "obalila" v oleji. Podlejeme suchým bielym vínom a varíme, kým sa víno odparí.
Dostávame sa k najdôležitejšej časti postupu, vďaka ktorej získame želanú krémovú konzistenciu. Keď sa víno odparilo, prilejeme k ryži naberačku horúceho vývaru, premiešame. Keď sa voda odparí, prilejeme ďalšiu naberačku. Cuketu aj so šupkou nakrájame na malé kocky, pridáme ku ryži a ďalej pokračujeme v postupe. Naberačka vývaru, premiešať atď. Ryžu varíme približne 20 minút, kým je mäkká.
Ryžu odstavíme, je dôležité, aby mala zvyšnú vodu, pretože pár minút ešte bude "pracovať". Primiešame k nej plátky masla a nastrúhaný syr. V prípade potreby ešte dosolíme a podávame.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na rizoto so zeleninou a vajíčkom
Nechajte sa prekvapiť výnimočnou kombináciou karfiolu a bryndze.
Pripravte si chutný fazuľový prívarok, ktorý poriadne zasýti. S čerstvým chlebom a rozvoniavajúcim mäsom vytvorí chuť fazuľového prívarku dokonalú pochúťku.
Jednoduchý a vďačný recept na zdravý a nízkokalorický zeleninový obed či večeru podľa webu dobrakuchyna.sk
Máme pre vás Tip ako pripraviť sviatočnú bielu veľkonočnú polievku z údeného vývaru.
DobráKuchyňa.sk má pre vás recept na vynikajúcu a zdravú polievku z cvikly a zeleniny, plnú vitamínov a minerálov.
Skúste si podľa receptu dobrakuchyna.sk urobiť ľahký a svieži šalát z červenej šošovice.