Nákupný zoznam

Fantastické krémové cuketové rizoto, top recept

02.07.2022 | Autor: Denča

  • 5.0/5

Ako pripraviť krémové rizoto s cuketou? Vyskúšajte náš overený recept na prípravu výborného cuketového rizota, určite vám bude chutiť.

Fantastické krémové cuketové rizoto, top recept. Autorka receptu a foto - Denča

Krémové rizoto s cuketou je ďalší výborný recept. Vyskúšajte tento overený na prípravu výborného cuketového rizota.

Rizoto s cuketou, krémové

Dokonalé rizoto má mať krémovú konzistenciu a zrnká ryže by mali byť al dente – jemné na povrchu a tvrdšie vo vnútri. Podľa tohto receptu si ukážeme postup, ako to dosiahnuť.

  • Čas prípravy v min.: 25
  • Čas varenia v min.: 20
  • Počet porcií: 2

Ryža arborio má vysoký podiel škrobu, vďaka čomu absorbuje veľké množstvo vody bez toho, aby sa rozvarila.

Vďaka svojej kašovitej konzistencii sa skvelo hodí na prípravu talianskeho rizota či španielskej paelly.

Keď sa naučíte pripravovať krémové rizoto (napríklad podľa tohto receptu), nebude chcieť žiadne iné. Na Slovensku stále obľúbenejšia cuketa mu pridá skvelú zeleninovú chuť. Určite ho vyskúšajte. A k nemu napríklad brokolicovú polievku podľa nášho receptu.

Cuketové krémové rizoto

(na 2 porcie)


Ingrediencie

  • 1 ks - cibuľa
  • 1 ks - cuketa
  • 1 dcl - biele víno
  • 2 hrste - obľúbený druh syra
  • 200 g - ryža (najlepšie originál na rizoto)
  • 1 PL - maslo
  • 1 podľa chuti - soľ
  • 600 ml - horúci vývar alebo voda
  • 2 PL - olej
Poslať ako nákupný zoznam



Fantastické krémové cuketové rizoto, top recept

Krémové cuketové rizoto, postup receptu

Ingrediencie: 1 cibuľa, 1 cuketa, 1 dcl bieleho vína, 2 hrste obľúbeného druhu syra, 200 g ryže (najlepšie originál na rizoto), 1 polievková lyžica masla, soľ podľa chuti, 600 ml horúceho vývaru alebo vody, 2 polievkové lyžice oleja.

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]

1. Príprava ingrediencií

Na krémové rizoto je najvhodnejšia ryža arborio (na osobu - jedna hrsť ryže), ďalej potrebujeme horúci domáci vývar a suché biele víno, syr (najlepšie parmezán, ale poslúži aj iný tvrdý syr), cuketu a cibuľu, ktoré nakrájame na kocky.

2. Základ rizota s cuketou

Na rozohriatom oleji restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu (nepremývame ju) a 2 minúty ju miešame, aby sa "obalila" v oleji. Podlejeme suchým bielym vínom a varíme, kým sa víno odparí.

3. Podlievanie

Dostávame sa k najdôležitejšej časti postupu, vďaka ktorej získame želanú krémovú konzistenciu. Keď sa víno odparilo, prilejeme k ryži naberačku horúceho vývaru, premiešame. Keď sa voda odparí, prilejeme ďalšiu naberačku. Cuketu aj so šupkou nakrájame na malé kocky, pridáme ku ryži a ďalej pokračujeme v postupe. Naberačka vývaru, premiešať atď. Ryžu varíme približne 20 minút, kým je mäkká.

4. Podávame cuketové rizoto

Ryžu odstavíme, je dôležité, aby mala zvyšnú vodu, pretože pár minút ešte bude "pracovať". Primiešame k nej plátky masla a nastrúhaný syr. V prípade potreby ešte dosolíme a podávame.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na rizoto so zeleninou a vajíčkom

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty