Nákupný zoznam

Najlepšia šošovicová polievka na kyslo, obľúbený RECEPT

24.01.2021 | Autor: -

  • 5.0/5

Najlepšia šošovicová polievka na kyslo so zemiakmi. Obľúbený recept so značkou Dobrá kuchyňa. Inšpirujte sa.

Šošovicová polievka webu Ženyvmeste.sk - kliknite

Babičkina šošovicová polievka na kyslo so zemiakmi,  tradičný recept

Najlepšia šošovicová polievka na kyslo so zemiakmi ako od babičky. Chutná a jednoduchá. Nech sa páči, overený recept so značkou Dobrá kuchyňa. Prajeme vám dobrú chuť.

Strukovinové polievky sa tešia u nás veľkej obľube. Strukoviny sú nielen veľmi zdravé, výživné, ale aj chutné a sýte. Pripravte si najlepšiu šošovicovú polievku na kyslo podľa nášho receptu. Pochutí si celá rodina.

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepšiu šošovicovú polievku so zeleninou ako od  babičky

Šošovicová polievka na kyslo so zemiakmi

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia: 50 minút
  • Počet porcií: 4-5

Šošovica je nielen dostupná strukovina, ale aj strukovina plná zdravia. Podporuje zdravé srdce a cievy, znižuje cholesterol, má vysoký obsah železa, zaháňa únavu, pomáha s trávením, nadlho zasýti a prospieva aj našej postave. Zaraďte preto šošovicu čo najskôr do svojho jedálnička.

Pripravte si s nami obľúbenú a chutnú polievku, šošovicovú na kyslo so zemiakmi z dielne webu Dobrá kuchyňa. Ak polievky zahusťujete múkou, pri bezlepkovej intolerancii Solamylom, tak si ju takto pripravte. U nás doma sú obľúbené polievky redšie, bez zápražky s múkou. 

Chcete mať polievku hustejšiu, ale bez múky? My vám poradíme. Stačí odobrať dve naberačky (alebo aj viac, podľa chuti) polievky, ktorú si rozmixujete ponorným mixérom, vrátite naspäť do polievky. Stačí polievku ešte trochu povariť a môžete podávať. Zdravšie varenie s Dobrou kuchyňou. 

Vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty na polievky webu DobraKuchyna.sk

Chutná šošovicová polievka na kyslo, ktorú si vaše deti zamilujú

(Na 4-5 porcií)


Ingrediencie

  • 1 podľa chuti - soľ
  • 1 štipka - kurkuma
  • 1 polievková lyžica - mletá červená paprika
  • 1 ks - bobkový list
  • 2 dl - šľahačková smotana
  • 1 podľa chuti - citrónová šťava
  • 1/2 hrnčeka - šošovica
  • 4 guličky - celé čierne korenie
  • 3 ks - zemiak strednej veľkosti
  • 1 ks - menšia cibuľa
  • 3 polievková lyžica - maslo alebo olivový olej
  • 1 podľa chuti - kryštálový alebo trstinový cukor
  • 1 štipka - celá alebo drvená rasca
  • 1 podľa potreby - Solamyl alebo hladká špaldová múka
Poslať ako nákupný zoznam

Najlepšia šošovicová polievka na kyslo, obľúbený RECEPTAutor - Nela

Jednoduchá šošovicová polievka na kyslo so zemiakmi - postup receptu

hrnček 300 ml

Ingrediencie: 1/2 hrnčeka klasickej šošovice, 3 ks zemiak strednej veľkosti na vylepšenie polievky: 3 polievkové lyžice masla (olivového oleja), 1 ks menšia cibuľa, 1 polievková lyžica mletej červenej papriky na dochutenie: celá (drvená) rasca a kurkuma (môžeme aj vynechať, výborná je však na kĺby, pôsobí aj protizápalovo) - štipka, 4 guličky celého čierneho korenia, 1 ks bobkový list, soľ - podľa chuti, citrónová šťava (pridávame nakoniec) - podľa chuti, môžeme pridať aj kryštálový (trstinový) cukor - ak obľubujeme sladko-kyslú chuť na zjemnenie: 2 dl šľahačkovej smotany (prípadne aj viac, podľa chuti) na zahustenie (ak obľubujete hustejšie polievky): 1 zarovnaná polievková lyžica hladkej špaldovej (hladkej) múky alebo 1 lyžička Solamylu

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu. Teraz v 50-percentnej ZĽAVE kúpite tu:]

  1. Pol hrnčeka šošovice namočíme do studenej vody na niekoľko hodín, najlepšie však cez noc. Keď šošovicu namočíme, zbavíme ju plynatosti, skôr sa nám aj uvarí.
  2. Šošovicu prepláchneme a dáme do hrnca. Zalejeme ju vodou, približne 2 cm nad jej okraj, pridáme celé čierne korenie, bobkový list, rascu, kurkumu. Nesolíme.
  3. Varíme do polomäkka. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na menšie kocky. Pridáme ich do polievky, dolejeme vodu podľa potreby, ďalej varíme do mäkka. 
  4. Na masle (oleji) orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Odstavíme, primiešame mletú červenú papriku. Pridáme do polievky. Prilejeme aj smotanu.
  5. Šošovicovú polievku so zápražkou (bez múky) a smotanou (množstvo podľa obľuby) povaríme ešte 10 minút. Ak je polievka príliš hustá, zriedime ju horúcou vodou.
  6. Šošovicovú polievku na kyslo dochutíme soľou, citrónovou šťavou, môžeme aj cukrom. Ak chceme polievku hustejšiu, do smotany primiešame múku alebo Solamyl.

Tip Dobrej kuchyne: Ak chceme polievku ešte sýtejšiu, spolu so zemiakmi pridáme aj nakrájané párky alebo klobásku. Mužská časť rodiny sa určite poteší.

Dobrú chuť prajeme.

Vyskúšajte aj recept na klasickú šošovicovú polievku portálu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče